Sissi jelleme

Kedvencei költője: Heine

Kedvenc állata:

Kedvenc hősei: Achilleon, Titánia

Kedvenc virága: Ibolya

Kedvenc fagyija: Ibolyás fagyi

Lovaglás

Sissi imádott lovagolni. Ez volot az egyik kedvenc sportja.

  A királyné az 1870-80-as években egyre intenzívebben foglalkozott a lovassporttal, sőt lassanként csakis azzal, s egyre többet tartózkodott lovasok társaságában. A gödöllői falkavadászatok már nem elégítették ki lovas szenvedélyét. A sűrű erdők akadályozták a vadászatot, kevés volt az akadály, gyér lehetőségek az ugratásra. Márpedig az angol mintájú falkavadászat volt az osztrák úrlovasok számára is a non plus ultra.

Az angliai lovaglások kimerítőek voltak, nagy testű, erős lovakon lovagoltak, gyors iramban, a réteket szegélyező akadályokon át. Az efféle lovaglás egy hölgy számára különösen nehéz volt, mert a szoknya és a női nyereg is akadályozta. Kevés nő volt képes Európában ezeken az angol hajtóvadászatokon részt venni. Erzsébetnek az volt a vágya, hogy ő legyen a legjobb, és el is érte célját, hisz már úgy énekelték meg mint "a falkavadászat királynéját". Erzsébet tíz esztendőn át fanatikusan foglalkozott a sporttal.

Sissi lovaglónyere

 

Versei:

1882 után, amikor egészségi okokból abba kellett hagynia a nagyon megerőltető falkavadászatokat, ismét a versek felé fordult. Verseiben, melyeket 1880 után írt, érezhető Heine hatása. Heinrich Heine németországi zsidó költő Erzsébet eszményképe volt.

Sisi önmagát gyakran ábrázolta Shakespeare drámahősnőjének, a szamarakkal körülvett Titánia tündérkirálynőnek.
".Titánia jár magas fák tövében,
Útja fehér virágokkal beszórva,
Bükkök s vén tölgyek most rügyeznek éppen,
S az erdő mintha Május dómja volna."

Erzsébet nemcsak Heinét tisztelte, szívesen foglalkozott más költőkkel is. Mindig lelkesen olvasta Shakespeare drámáit, s kedvenc darabját (A szentivánéji álom) csaknem teljes egészében tudta kívülrol. Mária Valériával a Faust-ot olvasta. Eredetiben olvasta Homéroszt, lefordította görögre Shakespeare Hamletjét. Mária Valériának írt levelében panaszkodott a nap rövidsége miatt:

"Ó bárcsak még egyszer olyan hosszú lenne a nap; nem tudok annyit tanulni és olvasni, mint amennyit szeretnék."

Az Achilleon

Sissi sokat utazott, szerte Európában.

Az utakat saját vagonjában tette meg, ami az ő részére lett berendezve.

Szeretett a tengerpaton lenni, és sokat járt Görögországba,

ahol megépítette az Achilleont, a saját kastélyát.

A királyné 1890-ben építette e nyaralót ami a neoklasszikus és Pompei stílusokat hordoz. A vitatható stílusú ám különös hangú épülete a királynő kedvenc ókori görög hóse után Achilleonnaknevezte el. A kerteben több szobor társaságában megtalálható az íjvesszővel sarkon lőtt Achileusz szobra is.

Képek:

A kert

Achilleon festmények, szobor:

A kastélyban ma Sissi múzeum működik.

 Ferenczy Ida

1864-ben Erzsébet már olyan kísérőnőt keresett, akivel majd magyarul tud beszélgetni. Így került sor Ferenczy Ida kiválasztására. Máig sem tisztázott körülmények között került fel az ajánlott hölgyeket tartalmazó lista aljára. Erzsébet választásával bonyodalmat okozott az udvari etikettben. A császárné melegszívű barátnőre vágyott, s Ferenczy Ida az lett. Bizalmas kapcsolatukat leveleik, a kívülállók számára sokszor érthetetlen, apró kis célzásaik, utalásaik is elárulják. Ferenczy Idának nem kis része volt abban, hogy Erzsébet elsősorban a magyarok királynéjává akart válni.

Ferenczy Ida portréja

Sissi és a magyar nyelv

 1863-ban elhatározta, hogy komolyan foglalkozik a magyar nyelvvel és nyelvtanárt fogad. Elhatározásáról mindenki lebeszélte, mert a magyar nagyon nehéz nyelv és neki nincs tehetsége hozzá, hiszen a cseh nyelv tanulásával is hiába próbálkozott. Meg kell jegyezni, anyósa volt az, aki kötelezte Sisit, hogy megtanulja a cseh arisztokrácia nyelvét.

Egy év múlva Ferenc József csodálkozva állapította meg, hogy felesége milyen jól halad a magyar nyelv tanulásában. A császár így írta meg anyjának:

"Sisi hihetetlen előrehaladást tesz a magyarban"

Gödöllő

A Grassalkovich-kastély és a hozzátartozó épületegyüttes tervezője Mayerhoffer András volt. A kettős U alak hét szárnyának építése több szakaszban történt. A díszterem a középső rész utcai frontján van, a terem alapterülete 170 négyzetméter.
A kastélyt 1782 és 1785 között részben átalakították. Ekkor létesült a színházterem, kettős páholysorral és kitűnő színpadtechnikával. Ez Magyarország egyetlen rekonstruált barokk színháza. A következő jelentős átalakítás az 1867-es volt, amikor királyi pihenőrezidencia lett belőle.
Sissi több mint 2000 éjszakát töltött itt. Kedvelte ezt a helyet, mivel itt szabadon kirándulhatott, és lovagolhatott. A kastélyt koronázási ajándékba kapta.Valószínüleg a kastély körüli erdő szertte, ahol hajtóvadászatokat rendeztek,annak lovardáját, és pálmaházát, amely még ma is fentáll. 

 


 

Télen a császári pár a téli rezidenciába költözött, Hofburgba.
Itt saját lakrészt kaptak. Amikor Sissi először lépet be ide, egyből egy fürdűt kért.
Nagyon meglepődött, amikor egy sötét kamrába vezették, ahol látni sem lehetett a gőztöl
és csak egy egyszerű fürdődézsa ált. Ilyen körülmények között lemondott a fürdésről.
Jónéhány évbe beletelt, míg a schönbrunni kastélyban egy átépítés alkalmával
fürdőszobát rendeztek be. Évek mulva a többi kastélyban is bevezették a vizet.
Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Szerinted Erzsébet királyné szép volt?
Ő volt a legszebb!
Elég szép volt.
Szép volt.
Elment.
Nem volt olyan szép.